Če želite povezati tradicionalno slovensko kulinarično dediščino z medom in ajdo, vam na Izobraževalnem centru Piramida Maribor svetujemo, da pripravite medenjake z ajdovo moko. Ajda je v zadnjem obdobju zelo popularna zaradi ugodne prehranske sestave, pa tudi antioksidantov (predvsem iz skupine flavonoidov), ki jih vsebuje. V zdravi prehrani je zato dobrodošla. Ajdovo medeno testo se obnaša pri mesenju nekoliko drugače kot običajno medeno testo iz pšenične moke in ima tudi nekoliko drugačen barvni odtenek. Ajdovi medenjaki so sivkasto rjavkaste barve, okus je prijazen, ne premočan, nekoliko grenčine prida ajdov, kostanjev ali gozdni med.Ajdov medenjak nismo krasili z nobenimi dodatki, saj želimo, da je naraven oziroma deluje in tudi je čim bolj zdrav, s čim manj sladkorja ter z bogatim okusom pečenega medenega testa.
SESTAVINE
- 300 g navadne ajdove moke
- 500 g pšenične bele moke TIP 500
- 250 g surovega masla
- 3 jajca (150 g)
- 150 g rjavega sladkorja
- 400 g ajdovega, kostanjevega ali gozdnega medu
- žlička pecilnega praška (6 g)
- žlica sode bikarbone (10 g)
- 30 g vode
- malo bio limonine lupine
- 4 g začimb za medenjake (cimet, mleti klinčki, ingver, muškatni orešček)
PRIPRAVA
Maslo z jajcem in s sladkorjem penasto stepemo. Vmešamo med in začimbe. Sodo namočimo v vodi in dodamo. Moki zmešamo s pecilnim praškom in presejemo na stepeno jajčno zmes ter zamesimo gladko testo. Iz testa izrezujemo medenjake različnih oblik z modeli in jih polagamo na pomaščen pekač ali peki papir. Pečemo 15 minut na 180 °C, nato jih pustimo 60 minut, da se ohladijo in spakiramo.
Marija Horvat in dr. Blanka Vombergar, Izobraževalni center Piramida Maribor
Vir:http://www.czs.si/Admin/load.php?sif_ob=19&sif_file=objave_podrobno&sif_parent=7227